Ghid de mediere penala. Conform noilor coduri

Ghid de mediere penala. Conform noilor coduri
-15%
Preț: 38,17 lei
44,90 lei (-14,99%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-18-0354-5
Anul publicării: 2014
Pagini: 224
Categoria: Drept penal

DESCRIERE

Lucrarea abordează medierea penală atât din perspectivă teoretică, cât şi din perspectivă practică. La elaborarea ei s-a ţinut seama de legislaţia în vigoare de la 1 februarie 2014, care aduce îmbunătăţiri importante acestei instituţii prin reglementările din Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală, respectiv prin modificările aduse Legii medierii de către Legea nr. 255/2013.

Ghidul este nu doar o expunere teoretică a practicilor restaurative, ci şi un instrument cu aplicabilitate practică. Indicarea condiţiilor de validitate a acordului de mediere penală, oferirea de exemple ale clauzelor ce pot fi inserate, respectiv de enumerarea textelor de lege aplicabile de mediatori şi profesioniştii dreptului şi prezentarea unor modele de acte încheiate de către mediatori completează caracterul practic.

Din cuprins

medierea penală în contextul justiţiei restaurative
aspecte de procedură privind medierea penală
etapele procesului de mediere
extrase din principalele acte normative incidente
model al unui proces-verbal de închidere a procedurii de medierii
model al unui acord de mediere

Puncte forte

prima lucrare ce apare ulterior datei de 1 februarie 2014 când au intrat în vigoare noile Coduri penale.
abordare din trei perspective: teoretică, practică şi procedurală, ceea ce o face un instrument util pentru facultăţile de drept şi pentru practicienii dreptului.
pentru prima dată sunt identificate toate infracţiunile din Codul penal şi din legile speciale pentru care este posibilă medierea penală.
o contribuţie la ceea ce se doreşte a fi cu adevărat medierea penală: o alternativă la procesul penal şi, de ce nu, o alternativă la pedeapsa închisorii.

Despre coordonator

Cristi Danileţ este judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, implicat în redactarea proiectului de lege privind medierea şi apoi în modificările ulterioare ale acestei Legi, precum şi în planul de promovare a instituţiei medierii.

Despre autori

Anamaria Szabo este cadru didactic în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti şi din 2012 Prodecan, mediator şi dezvoltator al site-ului www.justitierestaurativa.ro.
Ion Dedu este mediator, membru în Consiliul de Mediere şi formator în cadrul sesiunilor de formare continuă pentru mediatori.
Andreea Răduţ este mediator şi formator în cadrul sesiunilor de formare continuă pentru mediatori.

Cei patru autori asigură deseori formarea profesională continuă a mediatorilor în domeniul medierii penale şi sunt implicaţi în promovarea medierii în rândul magistraţilor, avocaţilor, studenţilor.

Public ţintă

mediatori, formatori în mediere studenţi, cadre universitare, lucrători de poliţie judiciară, avocaţi, procurori, judecători

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.147 sec