Gramatica limbii romane in scheme. Volumul 2

Gramatica limbii romane in scheme. Volumul 2
-15%
ISBN: 978-606-778-071-0
Anul publicării: 2016
Pagini: 270
Preț: 26,35 lei
31,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în limita stocului

DESCRIERE

Gramatica limbii romane in scheme. Volumul 2. Editura Hoffman
 

Această carte a avut un parcurs pe care nu l-am sperat, la prima ei apariție. A ajuns acum, iată, la a zecea ediție. Ea s-a născut din dorința autorilor de a veni în sprijinul celor care se pregătesc la gramatică, un obiect deloc ușor, dar necesar în învățarea limbii naționale după norme, așa cum se întâmplă în toată lumea civilizată.

Efortul este cerut de necesitatea conservării unei componente definitorii a națiunii: limba maternă.

Metoda didactică folosită este clasică: fixarea și sistematizarea cunoștințelor într-o viziune proiectivă imagistic, menită să prezinte elementele de bază și să evidențieze raporturile și interacțiunile lor în procesul analizei, cu determinarea componetelor unitare ale întregului. Exercițiile care au însoțit partea teoretică au cunoscut, de la etapă la etapă, o permanentă adaptare la cerințele unităților școlare, fie ele de nivel preuniver-sitar sau universitar. Putem astfel constata, în această fază, că ele, exercițiile, sunt adecvate orientării și nivelului la zi. Am putea spune, fără falsă modestie, că feedback-ul, de care suntem interesați permanent, este mulțumitor și că tot mai mulți utilizatori, profesori și candidați la admitere, se declară satisfăcuți, găsind aici o metodă de lucru adecvată, varietate și grad de dificultate echilibrat; într-un cuvânt un auxiliar eficient și potrivit nivelului cerințelor.

Suntem mereu recunoscători profesorilor noștri care au avut grijă să ne învețe nu numai să știm, dar și cum să oferim din cunoștințele noastre altora, lucru pe care l-am făcut sub îndrumarea lor nemijlocită.

Profesorul nostru, academicianul Gabriel Țepelea, ne-a privit cu încredere și ne-a încurajat să publicăm. În prefața la prima ediție, Profesorul scria: ”Lucrarea nu este și nu poate fi o descriere integrală a structurii gramaticale a limbii române și nici nu constituie o contribuție originală a studiului acesteia, dar îi revine meritul de a fi abordat într-o viziune proprie, aspecte ale studierii limbii, utile celor preocupați de cunoașterea, în amănunt, a problemelor gramaticii românești. În consecință, o recomand călduros editurii și publicului larg românesc”.

Prefața Profesorului a însoțit toate edițiile apărute în timpul vieții sale, ca o garanție că lucrarea noastră are conținut și poate fi folosită cu încredere în pregătire. Or, să facă această recomandare un academician, n-a fost puțin lucru și-i mulțumim și astăzi, când el nu mai este, iar cartea confirmă croindu-și drum spre utilizatori.

Profesorul n-a greșit și nici nu putea greși de la înălțimea academică la care se situa.

Cea de a zecea ediție a avut la bază nevoia resimțită de un segment al populației școlare de a beneficia de mai multe exerciții de tip testgrilă.

De aceea am fragmentat-o. Primul volum rămâne cu partea teoretică binecunoscută, generând atracția de până acum a celor interesați, iar cel de-al doilea, semnificativ îmbogățit cu exerciții noi, păstrează aceeași organizare a materiei și pune la dispoziție teste menite să conducă la eliminarea oricăror confuzii și neclarități. În felul acesta, cei interesați de mai multe și variate încercări, dar care și-au asigurat baza teoretică din alte surse și nu beneficiază de suficiente exerciții, pot folosi oferta din volumul al doilea sau pot apela pentru clarificări și la sursa de pregătire oferită de noi în volumul întâi.

Ediția a noua apare în continuare ca și până acum, dar cu completări și cu eliminarea unor inadvertențe datorate reconsiderărilor apărute între timp la nivel academic, iar altele, interpretării ambigue de care ne facem răspunzători în mod nemijlocit.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.175 sec