Casatoria la romani intre mit si realitate

Casatoria la romani intre mit si realitate
-15%
Preț: 28,05 lei
33,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-49-0240-5
Editura:
Anul publicării: 2021
Ediția: necartonata
Pagini: 286
Format: 14,5 x 20,5 cm
Categoria: Carti

DESCRIERE

Casatoria la romani intre mit si realitate

 

Există o unanimitate de păreri că nunta a fost și este un spectacol. Ea a fost văzută, pe bună dreptate, ca un produs artistic, creat după criterii și nevoi estetice ale omului. Dar, până să devină artă, ansamblul ritualurilor care marcau schimbarea calității omului, avea alte funcții decât cele estetice. Înainte de a fi produse artistice, desenele din grota de la Altamira și Lascaux erau unități productive de prefigurare a vânatului și răpunerii lui. Tot astfel și cu nunta, se înfățișează astăzi ca un spectacol, dar componentele sale aveau cu siguranță funcții și semnificații neartistice.

 

Aspectul lor de spectacol l-au căpătat oamenii pe măsură ce s-au îndepărtat de mentalitățile arhaice ale Antichității, uitând de ele, dar continuând să le practice în virtutea tradiției. Ca dovadă că obiceiurile de nuntă erau activități departe de intenții artistice, o constituie cuantumul sporit de reprezentări ale unor relații economice, preponderent de schimb în cadrul unor ritualuri ale nunții de astăzi.

 

Ca „spectacol”, nunta are „actori”. „Piesa” se joacă împreună cu „publicul”, dar ea reflectă ca într-o oglindă relațiile economice și sociale ale personajelor din „spectacol”. Relațiile de acest gen, trăite pe viu, în viața cotidiană a viitorilor miri și socri (cuscri) și nași, sunt copiate în timpul nunții, în cadrul unui joc... foarte serios. În acest spectacol se îmbină relația economică luată la propriu, prin aducerea miresei cu zestre cu tot și relația figurată a acestui schimb, uneori cu valori simbolice de veche datare.

 

Chiar și acest grandios spectacol se desfășoară după un tipic riguros pus la punct, relația de schimb realizându-se în cadrul unui ritual obligatoriu, care, prin frumusețea manifestării, devine artă. Dar, în spatele acestei arte stă interesul economic.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Hobby, timp liber

Created in 0.123 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.