CIMITIRUL BUNA-VESTIRE
13,50 lei
15,00 lei (-10%)

CIMITIRUL BUNA-VESTIRE

CIMITIRUL BUNA-VESTIRE
-10%
Preț: 13,50 lei
15,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 9789731246734
Editura:
Anul publicării: 2018
Ediția: cartonata
Pagini: 245
Format: 12,5 x 20,5 cm

DESCRIERE

CIMITIRUL BUNA-VESTIRE
 

Aparent abstract, absurd, e si fundamentul intamplarilor din "Cimitirul Buna-Vestire", un roman al esecurilor, in care destinul nu mai presupune vreo forta transcendenta. Pentru nefericitul Unanian, intelectual subtire (alt "doctor", doctor in Litere si aspirant la o catedra universitara), destinul, vazut ca labirint, e de natura sociala, terestra, existenta perso­najului lovindu-se neincetat de opozitia mediului burghez care-l condamna ratarii fara iesire. Spatiul claustrarii tragice din Ochii Maicii Domnului era in final ch­ilia monahala; in cazul lui Unanian, "intaiul de la Abecedar pana la doctorat", spatiul crizei finale e cimitirul, protagonistul romanului, somer cu familie grea, devenind fara voie intendent in lumea mortilor. Arghezi opereaza cu personaje oarecum tipice, acestea reprezentand pana la un punct categorii sociale: evolueaza astfel ministrul, intelectualul, sluga, groparii, plus diverse elemente de coloratura; in dialog alterneaza viata si moartea, realului ii succeda fantasticul. Naratorului cimitirul ii pare o data "ca un preludiu de Rai",  drept care o secventa de toamna are unduiri muzicale de poem. "Lumina e astazi atat de frumoasa, incat vasta-i sonoritate torentiala taraste si cimitirul intr-un peisaj nou, care nu mai seamana cu realitatea. Tara mortilor capata consistenta abstracta a unei privelisti prin telescop…"
 Constantin Ciopraga

 

 

Fabula argheziană are şi o încheiere mai lumească: procurorul care îi judecă pe inculpaţi (înviaţii), suspicios prin natura profesiunii lui, descoperă că trebuie să judece toată istoria ţării şi să-bage pe toţi, viii şi morţii, la puşcărie. De pe crucea de pe masa judecăţii Iisus confirmă miracolul şi, după această revelaţie, procurorul fuge şi se pierde în mulţimea cuprinsă de delir...
Discursul apocaliptic se termină astfel într-o nedeterminare calculată, ca, de altfel, toate poemele religioase ale lui Arghezi.
Şi, la drept vorbind, cum s-ar putea încheia o carte în care este vorba de învierea morţilor şi de judecata de apoi realizatăatentie, nu de o instanţă divină, ci de nişte indivizi neîncrezători în miracolele promise de cărţile sfinte ?
EUGEN SIMION

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.564 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.