Colectionarul
36,00 lei
45,00 lei (-20%)

Colectionarul

Colectionarul
-20%
Preț: 36,00 lei
45,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-973-645-932-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 264
Format: 17 x 23 cm

DESCRIERE

Colectionarul
 

Multă vreme nu s-a știut cum au ajuns în muzeele rusești capodoperele absolute ale artei începutului de secol XX. Aceasta este povestea lui Serghei Șciukin, colecționarul care a lăsat Rusiei peste două sute de picturi, opere esențiale de Matisse, Picasso, Gauguin, Cezanne.

Explorarea misterelor colecției Șciukin semăna cu săpăturile arheologice, cărora li se aduc la lumină, cu precauții infinite, straturile succesive: istoria, arta, miturile și legendele familiale, copiii, nepoții, contemporanii…

 

Fragment din carte:
 
UN OLIGARH LA MOSCOVA
Serghei Șciukin era uscățiv, cu barba neagră și părul cărunt; buzele îi erau roșii și cărnoase. Cu aspect amabil, vorbăreț, inteligența lui sărea în ochi ime-diat, (...) era vioi și tot timpul cu ochii-n patru66.” Unii spuneau că are buzele roșii de sângele concurenților. După spusele fiului său mai mare, Ivan Ser-gheievici, duritatea lui în afaceri îi adusese porecla de „arici”67. În lume, dimpotrivă, era de o seducție irezistibilă.
 
Alexandr Benois se minuna de temperamentul lui „sclipitor” și preciza: de latura lui „colorată, scăpărătoare, înflăcărată”. Iar prințul Șcerbatov adăuga: „Șciukin nu cunoaște limite, dă pe dinafară de exces și de foc”68.Patronul societății I. V. Șciukin & Fiii nu mai are nimic comun cu copilul bolnăvicios, bâlbâit și căruia i se prevedea o existență scurtă și dureroasă, și nici cu tânărul căruia exercițiile fizice îi dăduseră vigoare, vindecat aproape complet de bâlbâială. A transformat aceste handicapuri în avantaje. În primul rând, a venit să lucreze la întreprinderea familială mai devreme, în vreme ce Piotr și Dimitri vor fi absenți mai multă vreme.
 
Numai Nikolai, fratele mai mare, s-a întors, produs prea perfect al programului educativ al tatălui și în același timp prea Botkin ca să nu viseze să scape de el. Cât despre Serghei, începe să adore comerțul pe scară mare ca pe o nouă provocare, un nou corp pe care să-l dreseze prin exerciții, un nou defect de vorbire pe care să-l învingă. Îl va convinge pe tatăl său, prin hotărâre și talent, că se înșală în privința lui. Și Ivan Vasilievici îl alege. În vara anului 1878, Piotr este chemat de la Lyon de tată, care consideră că experiența lui de neînlocuit, câștigată în cele mai bune firme din Lyon și Berlin, va completa în mod ideal spiritul de întreprindere și energia dezlăn-țuită a lui Serghei.Firma ia numele de I. V. Șciukin & Fiii, cu Ivan Vasilievici și cei trei fii mai mari, Nikolai, Piotr și Serghei, ca asociați. Jocurile sunt făcute în mod implicit în această familie în care, dacă au avut cumva loc, conflictele nu lasă niciodată urme în scris. Nikolai va mai continua patru ani înainte de a-și căpăta autonomia mult dorită și a conduce manufacturi în simbioză cu firma familiei. Piotr se instalează în poziția de număr doi, situație care nu se va schimba până la moartea sa în 1912. Dimitri îl va înlocui pe Nikolai după plecarea acestuia, timp de opt ani, până la moartea tatălui.
 
Serghei ia comanda alături de tatăl său, și devine președinte director general la moartea acestuia în decembrie 1890, fără ca această ascensiune să-i fi fost disputată vreun moment. În 1894, citim decizia următoare a ministrului Finanțelor în ziarele comerciale din Moscova: „Pentru servicii deosebite aduse comerțului și industriei naționale, se atribuie titlul de Consilier de comerț onorabilului cetățean dintr-o binecunoscută familie Serghei Ivanovici Șciukin, vice-decan al societății cupeților din Moscova, membru al secției moscovite a Consiliu-lui comerțului și manufacturilor.”Acest titlu onorific nu are nimic inaccesibil: toți negustorii din ghilda întâi primeau această distincție. La 40 de ani, patru ani după ce a luat conducerea întreprinderii, Serghei a avansat totuși repede. Și mai mult: capacitatea sa de a anticipa piața începe să constituie o referință, concurenții lui au tendința să se alinieze la hotărârile lui: ca urmare, conjunctura se adaptează previ-ziunilor lui – teoria keynesiană cu 40 de ani înaintea lui Keynes... Iată-l pe Serghei Șciukin poreclit „ministrul Comerțului” de la Moscova, o adevărată consacrare.Să ne oprim o clipă asupra pânzei de păianjen a puterii, banilor, influenței celui care astăzi ar fi calificat drept oligarh. Serghei Șciukin domnește asupra întreprinderii Ivan Șciukin & Fiii, un imperiu textil stimulat de dezvoltarea rapidă a clasei mijlocii din Rusia și o diversificare condusă în pas de marș. Șciukinii vând țesături de bumbac, de in, de lână și de mătase, fular, lenjerie pentru casă, haine. Ei nu fabrică nimic. Firma I. V. Șciukin & Fiii controlează producția majorității fabricilor din Mos-cova și regiunea înconjurătoare, asigurând o parte esențială din vânzarea produselor lor.Metoda, moștenită de la tată și de la complicele lui Kuzma Soldatenkov, nu s-a schimbat și ar putea servi și astăzi de exemplu: o firmă cu efective modeste, cu capitalul ținut strâns în mână de o familie bine sudată, care a acordat toată puterea unui management gerat cu iscusință (Piotr) și creativ (Serghei)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Beletristica diversa - Cele mai vândute cărți

9,60 lei
12,00 lei (-20%)
24,75 lei
33,00 lei (-25%)
41,25 lei
55,00 lei (-25%)
33,75 lei
45,00 lei (-25%)
9,60 lei
12,00 lei (-20%)
9,60 lei
12,00 lei (-20%)
20,00 lei
25,00 lei (-20%)
31,92 lei
39,90 lei (-20%)
15,92 lei
19,90 lei (-20%)
19,92 lei
24,90 lei (-20%)
32,76 lei
39,95 lei (-18%)
24,56 lei
29,95 lei (-18%)
24,00 lei
32,00 lei (-25%)
26,25 lei
35,00 lei (-25%)
Created in 0.130 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.