Diagnosticul diferential in durerea acuta - Editie internationala

Diagnosticul diferential in durerea acuta - Editie internationala
Preț: 76,00 lei
Disponibilitate: în limita stocului
Anul publicării: 2004
Pagini: 698
Format: 27 x 21 cm

DESCRIERE

Diagnosticul diferential in durerea acuta - Editie internationala
 

Lucrare consacrata pe plan international prin valoare si volum de informatii, acest adevarat tratat al durerii acute – cel mai frecvent simptom de prezentare a pacientului la medic – constituie o premiera in literatura medicala romaneasca.


    Acum introdusa in bibliografia examenului de medic specialist, la specialitatea Medicina de familie, cartea constituie o sinteza remarcabila care, pe parcursul a 698 de pagini, ghideaza medicul spre stabilirea diagnosticului exact al migrenelor, nevralgiilor, durerilor abdominale, articulare, de la nivelul membrelor, al toracelui etc.


    In plus, sunt prezentate principiile terapeutice de baza si frecventa cu care se intilnesc afectiunile abordate in rindul populatiei.

 
    Fragment din lucrare:
 
    „3. PANCREATITA ACUTA
    In pancreatita acuta apare durere spontan si la palpare in epigastru si in hipocondrul drept. Apararea musculara este minima sau absenta. Durerea este severa, continua sau ca o senzatie de presiune. Decubitul dorsal sau pozitia sezind cu corpul flectat pot determina o ameliorare partiala a durerii, pe cind hiperextensia spatelui poate intensifica durerea la unii pacienti. Meperidina sau alte analgetice opioide sint necesare pentru ameliorarea durerii. Durerea in etajul abdominal superior este asociata cu vertij, ameteli Iegate de postura, varsaturi, astenie, transpiratii, febra si frisoane.
 
Astenia si ametelile sint secundare pierderilor lichidiene prin varsaturi si sechestrari de lichide in cel de-al treilea spatiu, in tesuturile peripancreatice. Urina hipercroma (bilirubinuria) si icterul pot surveni in cazul in care capul pancreasului edematiat comprima canalul coledoc. Primul episod al acestei afectiuni se datoreaza abuzului de bauturi alcoolice, litiazei coledociene, litiazei biliare sau altor leziuni obstructive (stricturi, coledococel, pancreas divisum, spasm sfincterian) ale canalelor coledoc si pancreatic. Putine din cazurile de pancreatita se asociaza cu hipercalcemie sau hipertrigliceridemie. Amilazemia este de obicei crescuta (70-92% din cazuri); de asemenea, si nivelul lipazei serice. Cresterea amilazei serice incepe in primele 12 ore de la debutul durerii si persista 4-7 zile.
 
Amilazuria este, de asemenea, crescuta si nivelurile atinse in urina pot persista mai mult timp decit cele serice. Un examen tomografic evidentiaza cresterea dimensiunilor pancreasului, daca este prezenta necroza, apare o fixare redusa a substantei de contrast in regiunile necrotice ale glandei. Administrarea de lichide si masa eritrocitara intravenos, aspiratia nasogastrica si, la nevoie, antibioterapia vor conduce la rezolutia durerii si a sensibilitatii la palpare in 5-10 zile. Este necesara o evaluare minutioasa, pentru a preveni recidivele ce pot conduce la exitus. Acesti pacienti trebuie investigati atent pentru detectarea calculilor biliari (prin ecografie, colecistografie orala), a obstructiilor de coledoc (prin colangiopancreatografie endoscopica retrograda) si a cauzelor metabolice (de exemplu hipercalcemia, hipertrigliceridemia si consumul unor medicamente).“ 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.130 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.