Drept constitutional. Teoria generala a Statului

Drept constitutional. Teoria generala a Statului
-15%
Preț: 38,17 lei
44,90 lei (-14,99%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-18-0530-3
Anul publicării: 2016
Pagini: 266
Categoria: Drept

DESCRIERE

Drept constitutional. Teoria generala a Statului
 
Despre lucrare

Tematica abordată este actuală și cuprinde analize în forme succinte, precise și clare a problematicii clasice specifice unor astfel de cursuri de drept constituțional, dar și aspecte noi, neanalizate până în prezent în alte lucrări similare, dintre care menționăm: problematica excesului de putere într-o societate democratică și organizarea statală a puterii conform principiului constituțional al proporționalității. Pornind de la aceste realități, care sunt reflectate în doctrina constituțională contemporană, prezentul curs universitar își propune, în primul rând prin tematică, să reabiliteze în context modern denumirea mai veche a acestei discipline „Drept de Stat” în forma actuală „Teoria generală a Statului”. Titlul este justificat, deoarece esența definitorie a dreptului constituțional, ca disciplină juridică și ramură a sistemului unitar a dreptului, este aceea de a reglementa, prin normele Constituției, relațiile sociale fundamentale privind „instaurarea, menținerea și exercitarea puterii de stat” (Ioan Muraru).
 
Din cuprins
  • raportul între ordinea juridică națională și ordinea juridică a Uniunii Europene
  • ideea de constituționalism la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene
  • problematica excesului de putere într-o societate democratică
  • elemente de drept parlamentar
  • organizarea statală a puterii conform principiului constituțional al proporționalității

Puncte forte
  • toate instituțiile juridice ale dreptului constituțional sunt examinate și analizate în contextul jurisprudenței jurisdicțiilor constituționale române
  • abordare interdisciplinară cu referiri la științele de ramură
  • noțiunile explicate sunt ușor de asimilat, iar prezentarea temelor este făcută într-un stil clar și logic
  • referințe bibliografice la finalul fiecărui capitol
Cuvintele autorilor despre lucrare

Elemente de noutate pe care le propunem pentru prima dată în literatura juridică într-o lucrare care se dorește a fi în primul rând un curs universitar se referă la analiza teoretică și de practică judiciară în materie constituțională a problematicii delimitării dintre puterea discreționară și excesul de putere în activitatea instituțiilor statului, precum și analiza organizării puterii statale, nu numai din perspectiva teoriei separației și echilibrului puterii în stat, dar și prin aplicarea principiului constituțional al proporționalității, știut fiind faptul că acest principiu este înscris și în instrumentele juridice de bază ale dreptului Uniunii Europene. Tot ca un element de noutate pe care îl propunem spre reflecție studenților și specialiștilor în domeniu este și analiza practicii constituționale a Guvernului privind procedura asumării răspunderii în fața Parlamentului pentru un proiect de lege și procedura emiterii ordonanțelor de urgență. Nu în ultimul rând, amintim și analiza teoretică referitoare la raportul dintre principiul supremației Constituției și principiul priorității dreptului Uniunii Europene.

Despre autori

Dr. Marius Andreescu este judecător la secția penală a Curții de Apel Pitești și cadru universitar doctor la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Pitești.

Dr. Andra Puran este cadru didactic la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Pitești și consilier juridic.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.190 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.