Drept procesual penal. Partea introductiva - Vol. I si II

Drept procesual penal. Partea introductiva - Vol. I si II
-10%
Preț: 90,00 lei
100,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în limita stocului
Autor:
ISBN: 978-973-127-451-5
Anul publicării: 2012
Pagini: 800
Format: 16,5x23,5
Categoria: Drept penal

DESCRIERE

Drept procesual penal. Partea introductiva - Vol. I si II

Ca titular al catedrei de "Drept penal" şi "Procedură penală", simţeam obligaţiunea de a adăuga la lucrările mele de drept penal şi o lucrare mai amplă de procedură penală. Pasiunea şi interesul pentru ştiinţa dreptului penal material nu m-au putut face să uit de sora ei: procedura penală. Ba chiar studiul dreptului penal material m-a ajutat şi stimulat la studiul procedurii penale. De sigur, aceste două ramuri ale dreptului penal au un latifundiu foarte întins, pentru stăpânirea căruia se cer eforturi foarte înteţite. Dar acestea sunt uşurate de înrudirea structurală şi finalitatea comună a acestor două ramuri de drept. După încheierea acestei lucrări, dedicată procedurii penale sau dreptului procesual penal, îmi voi concentra activitatea iarăşi în domeniul dreptului penal material, urmând să înlocuiesc în deosebi lucrarea "Dreptul penal, Partea generală", azi epuizată, adaptând-o noului cod penal.

Partea introductivă formează obiectul acestui volum şi cuprinde chestiuni ce nu privesc conţinutul, substanţa, anatomia procedurii penale, ci se referă la elemente, raporturi externe, în afara procesului (caracterele procedurii penale sau ale dreptului procesual penal, raporturile sale, evoluţia sa istorică, interpretarea şi aplicarea legii de procedură penală). Astfel, nu este vorba de normele în sine, care disciplinează procesul penal, de instituţiile sale şi componenţa sa, de expunerea acestora, ci de raţiunea, rolul, caracterul, ambianţa procedurii penale şi de modul de funcţionare şi aplicare a respectivelor norme procedurale. Din "Partea introductivă" se cunosc regulile privitoare la legalitatea normei de procedură, la interpretarea şi aplicarea ei; aşa încât se zice, că dispoziţiunile, regulele din Partea introductivă sunt un fel de îndreptar, un fel de lege, sau un fel de constituţie a legii penale sau de procedură penală.

În "Partea introductivă" tratăm şi principiile fundamentale ale dreptului procesual penal şi sistemele procedurale penale, deci fundamentul ştiinţific al dreptului procesual penal.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.380 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.