Drumul spre caracter
48,60 lei
54,00 lei (-10%)

Drumul spre caracter

Drumul spre caracter
-10%
Preț: 48,60 lei
54,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în limita stocului
Anul publicării: 2017
Pagini: 367

DESCRIERE

Drumul spre caracter
 
Bayard Rustin a copilărit în West Chester, Pennsylvania, şi a fost crescut de bunicii lui. Era deja destul de mare când a aflat că persoana despre care credea că este sora lui mai mare era, de fapt, mama sa. Tatăl, care suferea de alcoolism, locuia în oraş, dar nu a avut niciun rol în viaţa lui.
 
Rustin şi-a amintit că bunicul său avea „cea mai demnă purtare fiaţă de orice persoană pe care a văzut-o vreodată. Niciunul dintre noi nu îşi poate aminti măcar o singură răutate din partea Iui". Bunica lui fusese crescută în tradiţia quakerilor şi era una dintre primele femei de culoare din ţinut care urmase liceul.
 
I-a întipărit lui Bayard nevoia de calm, demnitate şi autocontrol neobosit „Omul nu îşi pierde cumpătul pur şi simplu" era una dintre maximele ei favorite.
 
De asemenea, mama lui conducea o tabără religioasă de vară ce punea accent pe cartea Exodului, unde Bayard se ducea în flecare zi. „Bunica mea”, şi-a amintit el, „era ferm convinsă că, atunci când venea vorba de eliberarea negrilor, aveam mult mai multe de învăţat din experienţa evreilor decât aveam de învăţat de la Matei, Marcu, Luca şi loan.”
 
In liceu, Rustin era un atlet bun şi scria poezii. La fel ca Randolph, vorbea cu un accent corect, aproape britanic, care le putea părea arogant celor care îl întâlneau prima oară. Colegii săi de clasă îl tachinau pentru demnitatea sa excesivă.
 
Un coleg de clasă din liceu şi-a amintit: „Recita poezie biblică. Şi Browning. Te ataca, apoi te ridica şi recita un poem." In clasa a IX-a a devenit primul elev negru în patruzeci de ani care a câştigat premiul pentru oratorie al liceului.
 
In ultimul an, a fost acceptat în echipa de fotbal a comitatului şi a fost şef de promoţie. A devenit pasionat de operă, Mozart, Bach şi Palestrina, iar romanul lui George Santayana, The Last Puritan (Ultimul puritan), era una dintre cărţile sale preferate.
 
De unul singur a citit şi The Story of Civilization [Istoria civilizaţiei) de Will şi Ariel Durant, care, a mărturisit el, a fost ca şi cum „ar fi mirosit ceva ce pur şi simplu îţi deschide nările, numai că asta i s-a întâmplat creierului meu."
 
Rustin a mers la facultate la Universitatea Wilberforce, în Ohio, apoi la Cheney State, în Pennsylvania. în timpul facultăţii şi-a dat seama că era homosexual. Conştientizarea acestui fapt nu i-a pricinuit prea mult zbucium emoţional - fusese crescut într-o familie tolerantă şi avea să trăiască mai mult sau mai puţin deschis ca homosexual întreaga viaţă - dar l-a determinat totuşi să se mute la New York, unde măcar exista o cultură homosexuală secretă şi puţin mai multă acceptare.
 
Ajuns în Harlem, s-a îndreptat în mai multe direcţii simultan, alăturându-se organizaţiilor de stânga şi făcând, de asemenea, voluntariat pentru a ajuta la organizarea Marşului din Washington al lui Randolph. A devenit membru al unei organizaţii creştine pacifiste, Fellowship of Reconciliation (Frăţia Reconcilierii, FR) şi s-a evidenţiat rapid ca o vedetă în devenire a mişcării.
 
Pacifismul era un stil de viaţă pentru Rustin. I-a furnizat atât o cale pentru a ajunge la virtutea interioară, cât şi o strategie de schimbare socială. Drumul către virtutea interioară însemna suprimarea furiei personale şi a tendinţelor violente din interior. „Singura cale de a reduce urâţenia din lume este să o reduci pe cea din tine", spunea Rustin.
 
Ca strategie pentru schimbare, i-a scris el ulterior într-o scrisoare lui Martin Luther King, „pacifismul se bazează pe doi piloni. Unul este rezistenţa, rezistenţa militară continuă.
 
Răufăcătorul este supus presiunii, astfel încât să nu i se permită niciodată şă se odihnească. Al doilea este proiectarea bunăvoinţei împotriva relei-voinţe. în acest mod, rezistenţa nonviolentă este o forţă împotriva apatiei in propriile noastre...
 
Din cuprins:
 
PREFAŢĂ 
INTRODUCERE: ADAM II 
 
CAPITOLUL 1: SCHIMBAREA 
CAPITOLUL 2: ŞINELE CONVOCAT 
CAPITOLUL 3: CUCERIREA SINELUI
 
CAPITOLUL 4: LUPTA 
CAPITOLUL 5: STĂPÂNIREA SINELUI 
CAPITOLUL 6: DEMNITATEA 
CAPITOLUL 7: DRAGOSTEA 
 
CAPITOLUL 8: DRAGOSTEA PORUNCITĂ 
CAPITOLUL 9: EXAMINAREA SINELUI 
CAPITOLUL 10: MARELE EU
MULŢUMIRI 
 
NOTE 
 
PERMISIUNI DE FOLOSIRE 
DESPRE AUTOR

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.240 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.