Enciclopedia statelor lumii. Ed. a XIII-a, 2014

Enciclopedia statelor lumii. Ed. a XIII-a, 2014
Preț: 69,76 lei
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-973-7839-96-1
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 784
Format: 17 x 24cm
Categoria: Enciclopedii

DESCRIERE

„Există zicala latină «Habent sua fata libelli» (Cărțile au destinul lor) și e soarta Enciclopediei să relateze ce se întâmplă cu destinul statelor. Sunt multe dezechilibrate și în suferință.

Enciclopedia ne ajută să urmărim și să înțelegem mișcările giganților, continente sau organisme internaționale. Dar ne atrage atenția asupra unor noi raporturi între țările mari și țările mici, primele mai dispuse să renunțe la violență, iar cele mici alertate la noi forme de penetrație inspirate de „softul” informațional.

Experiențele secolului trecut au cristalizat câteva principii devenite clasice și întărite de Națiunile Unite privitor la state: suveranitate, independență și neamestec exterior. Cât vor exista statele, vor funcționa după acest triptic clasic.”

Acad. Mircea Maliţa, Cuvânt-înainte la a XIII-a ediţie

Odată cu ediţia a XIII-a, cel mai căutat şi cel mai consultat titlu enciclopedic românesc a împlinit vârsta de 39 de ani. Şi, din 1975, anul primei ediţii, până astăzi, peste o jumătate de milion de exemplare. Acelaşi colectiv de autori şi aceleaşi categorii de beneficiari – elevi şi studenţi, profesori, diplomaţi, oameni de afaceri sau simpli turişti – au rămas credincioşi unui proiect comun: cunoaşterea lumii.

Lume care nu s-a schimbat niciodată atât de vertiginos ca acum. În 1975 erau 151 de state suverane, în 2014 – 195, dintre care 36 apărute în ultimele două decenii, şi asta în condiţiile dispariţiei altor şase entităţi statale. Frontiere nou trasate sau şterse, interese noi, dispute noi. Alianţe, ierarhii, priorităţi şi orientări în politica statelor sunt mereu altele.

Articole consacrate statelor independente şi teritoriilor dependente sau cu statut special oferă reperele esenţiale pentru definirea acestora din cele mai diverse perspective: situare, graniţe, vecini, populaţie, limbă, culte, istorie şi viaţă politică, organizare de stat, economie, turism etc. Un masiv corpus de anexe - statistici şi ierarhii pe glob în diferite domenii, şefii de stat şi de guvern la data tipăririi, drapelele color ale tuturor statelor - măresc virtuţile radiografice ale acestui indispensabil instrument de lucru.

O lume mereu în schimbare într-o carte mereu la zi.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.058 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.