Evanghelia dupa Luca

Evanghelia dupa Luca
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-973-645-740-1
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 744
Format: 14x20,5cm

DESCRIERE

Evanghelia dupa Luca și Faptele apostolilor, redactate de același autor, constituie prima „istorie bisericească” a creștinismului. Ele ocupă un sfert din Noul Testament. Există dezbateri cu privire la caracterul „lucanian” al epistolelor sobornicești, unii bibliști considerându-le parte a unei trilogii istorico-teologice, după Evanghelie și Fapte. Majoritatea exegeților contemporani (mă refer în primul rând la Fitzmyer, Bock și Marguerat) accentuează dimensiunea istorică a scrierii lucaniene în detrimentul altor două, la fel de importante: biografică și apologetică. În opinia mea, dipticul „Evanghelie-Fapte” reprezintă un bios, o „biografie”, în sensul antic al termenului, care înfățișează, pe de o parte, viața și învățătura întemeietorului creștinismului (Evanghelia), pe de altă parte, viața primei comunități după urcarea lui Iisus la cer (Faptele).

Cristian Bădiliţă și Faptele apostolilor, redactate de același autor, constituie prima „istorie bisericească” a creștinismului. Ele ocupă un sfert din Noul Testament. Există dezbateri cu privire la caracterul „lucanian” al epistolelor sobornicești, unii bibliști considerându-le parte a unei trilogii istorico-teologice, după Evanghelie și Fapte. Majoritatea exegeților contemporani (mă refer în primul rând la Fitzmyer, Bock și Marguerat) accentuează dimensiunea istorică a scrierii lucaniene în detrimentul altor două, la fel de importante: biografică și apologetică. În opinia mea, dipticul „Evanghelie-Fapte” reprezintă un bios, o „biografie”, în sensul antic al termenului, care înfățișează, pe de o parte, viața și învățătura întemeietorului creștinismului (Evanghelia), pe de altă parte, viața primei comunități după urcarea lui Iisus la cer (Faptele).

Cristian Bădiliţă

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.081 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.