Incursiuni in istoria politica si intelectuala a secolului XX

Incursiuni in istoria politica si intelectuala a secolului XX
-10%
Preț: 29,70 lei
33,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-742-000-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 344
Format: 13 x 20 cm

DESCRIERE

Incursiuni in istoria politica si intelectuala a secolului XX
 
Volumul urmărește câteva realități ideologice, teoretice și politice de mare referință pentru istoria recentă și contemporană, ale căror repercusiuni vor fi resimțite mult timp de acum înainte. Este vorba despre apariția și dispariția leninismului, evoluția conservatorismului și a eurasianismului, precum și a proiectului comunitar european. Lucrarea oferă de asemenea câteva portrete intelectuale ale unor lideri sovietici importanți, cum ar fi Troțki, Stalin și Hrușciov.
 
Avatarurile Rusiei: ideologii și politicieni Rădăcinile bolșevismului: o analiză ideologică a intelighenției ruse din secolul al XIX‑lea Social‑democrația europeană: un produs al iluminismului Populismul, nihilismul, terorismul și marxismul – etape ale mișcării revoluționare ruse În loc de concluzii. Social‑democrația europeană și bolșevismul – două tradiții intelectuale și politice incompatibile Implozia leninismului.
 
O reevaluare a conflictului sino‑sovietic din perspectivă ideologică Luarea cu asalt a realității. Mic excurs asupra fenomenului ideologic Premise ale conflictului sino‑sovietic „Stângism” versus revizionism. Dimensiunea ideologică a conflictului Dimensiunea geopolitică a conflictului Dimensiunea economică a conflictului Dimensiunea politică a conflictului Mao, Stalin și Hrușciov: dimensiunea personală a conflictului Dimensiunea rasială a conflictului ConcluziiIdeal cultural sau proiect geopolitic? Paradoxurile eurasianismului Slavofilism și panslavism: premisele cultural‑intelectuale ale eurasianismului Exilul contrarevoluționar și apariția eurasianismului Dezintegrarea leninismului și ascensiunea neoeurasianismului prosovietic Neoeurasianismul postsovietic „Doctrina Primakov”.
 
Articularea politică a neoeurasianismului Reperabilitatea neoeurasianismului în politica externă a Rusiei lui Putin
 
Concluzii. Eurasianismul, o combinație sui‑generis de geopolitică și ideologieNeoconservatorism și neoeurasianism.
 
Dimensiuni ale discursului hegemonic în Statele Unite și Rusia Tătucul, popoarele, istoria, memoria. Reflecții (in)oportune asupra stalinismului De la idealistul disciplinat la politicianul cu duble standarde și retur: Leon Troțki și mitul bolșevismului „cu față umană” Mai mult decât un simplu bufon politic. Influența lui Hrușciov asupra Uniunii Sovietice și a secolului XX Între științe politice și relații internaționale. Studii de cazComunitarianismul constructivist.
 
Pentru o reimaginare culturală a conservatorismului Perioada clasică a conservatorismului Conservatorismul în epoca modernă și contemporană Neoconservatorism și neoliberalism Perspective comunitariene Un posibil dialog între premodernitate și modernitatea radicală Comunitarianism constructivist, identitate, modernitate Dincolo de teoria critică: o posibilă inserare a filosofiei politice habermasiene în teoria relațiilor internaționale Imperialism, globalism, gramscianism, teorie critică și noul marxism: răspunsuri marxiste la problemele internaționale De la teoria critică la un nou universalism de factură kantiană: relevanța ideilor habermasiene pentru problematica internațională contemporană Socio‑constructivismul și conexiunile sale cu filosofia politică a lui Habermas Concluzii. „Lumea așa cum este” se transformă continuu sub influența „lumii pe care o căutăm” Extinderea proiectului comunitar ca dialectică a suveranităților. Dimensiuni, limite, perspective Sfidând logica Războiului Rece?
 
Comunitățile Europene și noua conjunctură globală Vectorul nordic Stagnare politică, prosperitate economică Vectorul sudic. „Momentul refondator” Perioada de după Războiul Rece: reforme instituționale și noi valuri de extindere Europenizarea ca dialectică a suveranităților: limite și perspective Subiectul non‑universal și redemocratizarea stângii. In memoriam Ernesto Laclau Particularitate, articulare, discurs, hegemonie Imposibilă și indispensabilă: paradoxul „democrației radicale” Recitind Capitalul sau de ce comunismul a murit, în timp ce Marx e mai viu ca niciodată Moralism și moralitate în politică: un posibil răspuns hegelian la o problemă kantiană Abstract Résumé Bibliografie Index de nume Index de termeni.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Stiinte sociale-politice

21,25 lei
25,00 lei (-15%)
19,80 lei
22,00 lei (-10%)
39,92 lei
49,90 lei (-20%)
29,25 lei
39,00 lei (-25%)
26,25 lei
35,00 lei (-25%)
29,75 lei
35,00 lei (-15%)
68,00 lei
80,00 lei (-15%)
24,56 lei
29,95 lei (-18%)
22,40 lei
28,00 lei (-20%)
Created in 0.118 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.