Jurnalul albastru

Jurnalul albastru
-25%
Preț: 21,75 lei
29,00 lei (-25%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-707-384-6
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 248

DESCRIERE

Titlul original: The Blue Notebook
Publicată prin acord cu Spiegel&Grau, imprint al Grupului Editorial Random House, divizie a Random House, Inc., USA.
Limba originală: engleză
Traducere de: Laurenţiu Dulman

Povestea teribilă şi cutremurătoare a unei fetiţe indiene, vândută şi forţată să devină prostituată, care se foloseşte de puterea imaginaţiei şi a scrisului pentru a-şi depăşi existenţa tragică

Batuk Ramasdeen este o fetiţă precoce şi cu o imaginaţie ieşită din comun, dintr-un sat din India. La vârsta de nouă ani, tatăl său o vinde unui proxenet din Mumbai. «Plasată» licitatorului care oferă preţul cel mai mare şi care caută o tânără virgină, ajunge la un «orfelinat» unde este iniţiată în noua ei profesie. Din cuşca sa mică pe Common Street, ea se prostituează zilnic pentru ceva mâncare şi un loc de dormit. Obligată să servească din cuibul ei până la zece bărbaţi pe zi, tratată mizerabil de către cei care plătesc pentru serviciile ei, fata este abuzată chiar şi de medicul care o consultă; iar prietenul ei, Puneet, aproape moare după ce a fost violat de doi poliţişti şi este castrat la primul semn de pubertate. Folosindu-şi imaginaţia şi talentul la scris pe care l-a deprins pe când era internată într-un spital misionar, Batuk evadează din cumplita sa existenţă aşternând pe hârtie poveşti. Jurnalul albastru devine mântuirea sa. Poveştile lui Batuk sunt minunat redate, iar descrierile evadărilor sale imaginare sunt nespus de poetice. Felul în care frumuseţea şi înfiorătoarea realitate sunt puse laolaltă e cutremurător.

James Levine, profesor de medicină la Clinica Mayo, a avut ideea acestei cărţi teribile şi sfâşietoare, pe când intervieva copiii străzii în Mumbai ca parte a cercetării lui medicale. Pe «Strada Cuştilor» unde copiii se prostituau, închişi pur şi simplu în spaţii mici şi expuse public, Levine a fost izbit de imaginea unei fetiţe care stătea în faţa cuştii sale şi scria într-un jurnal.

«Jurnalul albastru este o poveste profund emoţionantă şi un stigmat viu al rezistenţei de care poate da dovadă spiritul omenesc. Este un tribut adus scrisului, care oferă sens vieţii şi ne poate ajuta să facem faţă celor mai cumplite împrejurări. Vocea lui Batuk – memorabila eroină, prostituata copil – va rămâne alături de cititor pentru mult, mult timp.» --- Khaled Hosseini, autor al cărţilor Vânătorii de zmeie şi Splendida cetate a celor o mie de sori.

James A. Levine este un savant şi cercetător cunoscut pe plan internaţional. Locuieşte în Oronoco, Minnesota. A scris această carte în urma unui studiu făcut într-unul din cartierele rău-famate din Mumbai, pe care l-a vizitat însoţit de un poliţist şi un ofiţer al Naţiunilor Unite. Jurnalul albastru este primul său roman şi a devenit imediat după apariţie un bestseller. Este genul de carte care aduce la lumină realităţi atât de crunte, încât ai prefera ca ele să rămână «închise» între paginile unui roman. Efectul pe care îl creează asupra cititorului este teribil de puternic şi incomod. Ca urmare a succesului de public înregistrat de această carte, autorul a declarat că toate încasările din SUA vor fi donate pentru ajutorarea copiilor abandonaţi şi exploataţi.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Literatura universala

Created in 0.132 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.