Mila frunzelor
22,40 lei
28,00 lei (-20%)

Mila frunzelor

Mila frunzelor
-20%
Preț: 22,40 lei
28,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
Autor:
ISBN: 978-973-645-989-4
Editura:
Anul publicării: 2020
Ediția: necartonata
Pagini: 324
Format: 13 x 20 cm

DESCRIERE

Mila frunzelor
 
Un roman despre decăderea morală din perioada tranziției. Personajele principale sunt doi amici, foști deținuți politici, care, deși înțeleg la fel de bine starea deplorabilă a societății post-decembriste, reacționează diferit. Iustin Hristea devine monah și, dezgustat de realitatea anilor de tranziție, alege să se rupă de lume, să refuze a mai fi la curent cu informațiile. Teofil Pascal, descendent al unei familii boierești, preferă, dimpotrivă, să se amestece în tumultul social, să-i devină parte activă. Personajele sunt inspirate din portretele unor persoane publice care în anii tranziției au ținut paginile ziarelor.
 
Fragment din carte:
 
E un vis, o vrajă, e alchimia minciunii... Ce pot să înțeleg din curgerea viselor, unul mai cărnos decât altul, unul mai înșe-lător și mai dureros decât celălalt, aceeași succesiune ampli-ficată, ironică prin sporire, nebunia nopților mele din al căror întuneric au fost strunjiți și drugii carcerei din care am evadat, dar care pe urmă avea să se răzbune îndoit, întreit, împătrit, determinând o altă captivitate, vis în vis în vis, cub oniric în care lovesc cu pumni moi și-l îngroș astfel mai mult...E un vis, o vrajă, e alchimia minciunii...
 
Mereu, când sunt treaz, repet aceste cuvinte ca să răscumpăr nopțile lungi, dar de fiecare dată, scufundându-mă în uterul nocturn și simțind lipirea pleoapelor ca sigilarea unui plic, nu mai am siguranța că ceea ce se construiește în întuneric este pur vis și nu cea mai apăsătoare realitate. De fiecare dată sunt la fel de neajutorat și, furat de somn, navigând într-o călătorie fără capăt sau al cărui capăt apare odată cu zorii abia mijiți după veacuri de naufra-giu, trăiesc noapte de noapte ceea ce în planul vizibil al istoriei am reușit să evit.Carcera, colivia, cușca din care am scăpat a rămas în urmă ca o pată neagră, un găinaț minuscul față de belșugul lumii și al luminii.
 
Când ai ajuns aproape de Oceanul Indian, când ți-ai oglindit figura în aurul ce îmbracă trupul lui Budha și ai văzut ce încet curg apele Gangelui, iar templele hinduse alunecă aidoma unor nuferi atât pe suprafața fluviului leneș, cât și pe coastele musonilor care se arcuiesc ca niște doage în jurul pământului în formă de țurțure, în clipa când ai ajuns să cunoști acest paradis al planetei, ce poate să-ți mai pese de găi-națul lăsat în urmă? Și totuși, din această grămăjoară de zgurăși excremente se întrupează tot timpul nostalgii, nostalgii din care se nasc vise, vise din care se înfiripă istoria de care ai vrut să scapi...Uneori vreau să mă acuz de indiferență, dar dinții regre-telor sunt de lapte și nu pot face rău soarelui copleșitor care umple potirul zilelor, tot mai curat și chiar imun față de ispi-tele care urcă dinspre un trecut tulbure.
 
Dar dacă nopțile nu m-ar lăsa în pace, atunci n-aș mai fi omul născut din dragoste și greșeală, ci o ființă fără origini pământești, fără rădăcini și ramificații în carne, o creație fără corp, cea mai periculoasă creație, așa cum, fără îndoială, doar îngerii au fost și poate de aceea unii dintre ei, cei mai frumoși, au și căzut fiindcă, într-adevăr, nu e cădere mai dureroasă și mai greu de întors din drum decât aceea a făpturilor ce nu se pot izbi salutar de limi-tele propriului corp și atunci se prăbușesc în hău, hăul fiind poate chiar lipsa unor asemenea limite salvatoare... De aceea, în mod paradoxal, nu în timpul zilelor luminoase și curate mă simt perfect încadrat în geometria studiilor mele, ci tocmai noaptea, când dezlânarea trecutului precum un caier în care mâinile torcătoarelor s-au încâlcit și nu se mai pot elibera, mă ajută să înțeleg că am un corp murdar, întortocheat, răsucit, dar corp în afara căruia nicio cădere nu mai e posibilă. Dacă nu tocmai nostalgia față de pata de găinaț negru care se numește țara natală e de fapt limita binecuvântată, extremitatea durifi-cată și în același timp îngrozitor de sensibilă a tălpilor mele dincolo de care nu mai pot cădea.Te poți mântui când ești singur? Ce poți să faci când dru-gii țării din care ai scăpat se întorc noapte de noapte asupra ta ca niște fantome blânde și-ți dezmiardă trupul care nu a cunos-cut suferința detenției, nebătut și netorturat, trupul ca o păpușă răsfățată...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

32,00 lei
40,00 lei (-20%)
20,00 lei
25,00 lei (-20%)
Created in 0.118 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.