Omul si devenirea sa dupa Vedanta

Omul si devenirea sa dupa Vedanta
-20%
Preț: 20,80 lei
26,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-973-111-268-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Ediția: brosata
Pagini: 208
Format: 13 x 20 cm
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Omul si devenirea sa dupa Vedanta
 

In lucrarea de fata vom lua ca punct de vedere central pe acela al doctrinelor hinduse si in special al Vedantei, care este ramura cea mai pur metafizica a acestor doctrine. Dar trebuie inteles bine ca aceasta nu ne impiedica sa facem, de cate ori va fi nevoie, apropieri si comparatii cu alte teorii, oricare ar fi provenienta acestora, si ca, in special, vom face referire la invataturile altor ramuri ortodoxe ale doctrinelor hinduse in masura in care, in anumite privinte, vor preciza sau completa aspectele proprii Vedantei.

 

In ceea ce priveste realizarea unei expuneri de ansamblu, aceasta este un lucru imposibil: sau ar fi o lucrare interminabila, sau va trebui expusa intr-o forma atat de sintetica incat ar fi perfect incomprehensibila pentru un occidental. In plus, ar fi greu sa se evite, intr-o lucrare de acest gen, aparenta unei sistematizari care este incompatibila cu trasaturile esentiale ale doctrinelor metafizice.

 

Cunoasterea adevarata nu are decat foarte putine raporturi, daca are, cu cunoasterea "profana"; studiile de aceasta categorie nu sunt in nici un fel o pregatire, chiar de departe, pentru a aborda "Stiinta sacra", si adesea sunt chiar un obstacol, datorita deformarii mentale adesea iremediabila, care este consecinta cea mai obisnuita a unei anumite educatii.

 

Pentru doctrine ca acelea pe care le vom expune, un studiu intreprins "din exterior" nu ar fi de nici un folos; nu este vorba despre istorie, am mai spus-o, si nici despre filologie sau de literatura; si vom adauga, cu riscul de a ne repeta intr-un mod pe care unii il vor considera fastidios, ca nici de filosofie nu poate fi vorba. Toate aceste lucruri fac parte din aceasta stiinta pe care o calificam drept "profana" sau "exterioara", nu din dispret, ci pentru ca aceasta este in realitate; dimpotriva, noi afirmam sus si tare ca numai "Stiinta sacra" exista, fiind singura de care intelegem sa ne ocupam.

 *

"Diferitele conceptii metafizice si cosmologice ale Indiei nu sunt, riguros vorbind, doctrine diferite, ci numai dezvoltari - conform unor anumite puncte de vedere si in directii variate, dar in nici un caz incompatibile - ale unei doctrine unice."

Rene Guenon

"Ochiul Cunoasterii contempla pe adevaratul Brahma, plin de Beatitudine, patrunzand totul; dar ochiul ignorantei nu Il descopera, nu il percepe, asa cum un om orb nu vede lumina sensibila. <> fiind luminat prin meditatie, apoi arzand de focul Cunoasterii (realizand identitatea sa esentiala cu Lumina Suprema), este eliberat de toate accidentele (sau modificarile contingente) si straluceste in propria sa splendoare ca aurul ce este purificat in foc. Cand Soarele Cunoasterii spirituale se inalta in cerul inimii, el risipeste intunericul, patrunde totul, cuprinde totul si lumineaza totul."

Sankaracharya

 

Descrierea bibliografica a cartii:

Rene Guenon, Omul si devenirea sa dupa Vedanta, Traducere din limba franceza: Teodoru Ghiondea, Editura Herald, Colectia Philosophia Perennis, Bucuresti, 2012, 208 p.

 

CUPRINS

 

Cuvant inainte 5

 

Capitolul I

Generalitati despre Vedanta 11

Capitolul II

Distinctia fundamentala dintre "Sinele" si "Sinea" 27

Capitolul III

Centrul vital al fiintei umane, salasul lui Brahma 39

Capitolul IV

Purusa si Prakriti 49

Capitolul V

Purusa neafectat de modificarile individuale 57

Capitolul VI

Treptele manifestarii individuale 63

Capitolul VII

Buddhi sau intelectul superior 71

Capitolul VIII

Manas sau simtul intern. Cele zece facultati externe de senzatie si de actiune 75

Capitolul IX

Invelisurile "Sinelui". Cele cinci Vayu sau functiile vitale 83

Capitolul X

Unitatea si identitatea esentiale ale "Sinelui" in toate starile fiintei 89

Capitolul XI

Diferitele conditii ale lui Atma in fiinta umana 97

Capitolul XII

Starea de veghe sau conditia de Vaisvanara 101

Capitolul XIII

Starea de vis sau conditia de Taijasa 107

Capitolul XIV

Starea de somn profund sau conditia de Prajna 115

Capitolul XV

Starea neconditionata a lui Atma 123

Capitolul XVI

Reprezentarea simbolica a lui Atma si a conditiilor sale prin monosilaba sacra om 131

Capitolul XVII

Evolutia postuma a fiintei umane 137

Capitolul XVIII

Resorbirea facultatilor individuale 145

Capitolul XIX

Diferentierea conditiilor postume conform treptelor cunoasterii 151

Capitolul XX

Artera coronara si "raza solara" 159

Capitolul XXI

"Calatoria divina" a fiintei pe calea eliberarii 167

Capitolul XXII

Eliberarea finala

Capitolul XXIII

"Videja-Mukti" si "Jivan-Mukti" 191

Capitolul XXIV

Starea spirituala a unui Yogi: "Identitatea suprema"

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

20,80 lei
26,00 lei (-20%)
Created in 0.115 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.