Pachet Povestiri istorice. Doua volume

Pachet Povestiri istorice. Doua volume
-15%
Preț: 67,15 lei
79,00 lei (-15%)
Disponibilitate: în limita stocului
Editura:
Anul publicării: 2019
Ediția: necartonata
Pagini: 220 + 132
Format: 20 x 29 cm

DESCRIERE

Pachet Povestiri istorice. Doua volume
 
Pachetul contine 2 carti:
Povestiri istorice - Antologie. Ilustratii de Valentin Tanase
Povestiri istorice - Antologie, partea a II-a. Ilustratii de Valentin Tanase

Descriere - Povestiri istorice - Antologie, partea a II-a. Ilustratii de Valentin Tanase

O carte ce strabate generatiiele. Cititorii primei editii a acestei carti sunt astazi parinti, care poate cauta o carte pentru copiii lor. Iar cei ce o au acum in fata - indiferent de varsta lor - vor intelege foarte repede ca Dumitru Almas si Valentin Tanase au creat, pur si simplu, una dintre lucrarile deja clasice ale literaturii si graficii istorice romanesti pentru copii. O carte pentru toate bibliotecile si pentru toate mintile tinere.

Adrian Cioroianu

 

Prezentare primul volum:

 Stiti cu totii ca istoria poporului roman e nespus de bogata in fapte mari si in oameni de seama, in eroi. Faptele poporului si ale eroilor au trecut adesea in legenda. Cu aceste fapte cantate in balade, in cantece batranesti, s-au hranit, sufleteste, stramosii nostri. Si-au incalzit inima, si-au intarit cugetul, si-au inaripat avantul spre fapte inca mai vrednice de lauda. Ca sa nu se uite asemenea fapte si asemenea oameni de seama, ca sa se improspateze mereu izvorul legendelor si al baladelor, am trudit intru ticluirea acestei cartulii. (Dumitru Almas)
... O carte pentru toate bibliotecile si pentru toate mintile tinere. (prof. univ. Adrian Cioroianu)
 
Din cuprins:
Ocaua lui Cuza
Scantei de peste veacuri
Decebal, eroul stramosilor
Closca cu pui de aur
Steagul cu cap de lup
Stramosii de pe Columna Traiana
Vlad Tepes – un om al dreptatii strasnice si al curajului neinfricat
Arcul si tolba cu sageti
Legenda manastirii Putna
Voievodul si inteleptul
Mihai-Voda Viteazul, fapta si simbol
Chipul lui Horea
Dreptatea lui Tudor
Penes Curcanul
Cozia, zidirea de la ingemanarea muntilor si a inimilor romanesti
1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia
Pe-al nostru steag e scris Unire!
etc.

Addenda – Atelier de creatie

 
Prezentare "Povestiri istorice - Antologie". Ilustratii de Valentin Tanase

Istoria este, in fond, povestea vietii oamenilor. Cu cele bune si cu cele rele. Cu izbanzi si cu infrangeri. Ea este si o mare carte de invatatura. Pentru oamenii de rand, dar mai ales pentru conducatori, pentru liderii politici. Pentru a sti de unde vin, ce reprezinta ei si ce viitor au. Un popor care nu-si cunoaste istoria, orbecaie prin lume si risca sa dispara. N. Iorga scria in urma cu un secol: "Istoria, care se putea crede pana acum ca este o materie pe langa celelalte, se invedereaza  din ce in ce mai mult ca este o necesitate. Da, cunostinta ei este o necesitate pentru constiinta umana: si pentru chibzuirea imprejurarilor si pentru tragerea concluzii lor si pentru indemnuri si pentru mangaieri". Dumitru Almas, fost student al lui N. Iorga, s-a dedicat scrierii istoriei. Istoriei universale - cartile sale, intre acestea Caderea Bastiliei (despre Marea Revolutie Franceza de la 1789) si cea privind Razboiul Civil din SUA, avand titlul Nord contra Sud, constituie si astazi un model de reconstituire a unor evenimente fundamentale din istoria moderna a omenirii. O coordonata esentiala a activitatii profesorului Dumitru Almas o reprezinta cercetarea istoriei romanilor si publicarea de monografii dedicate unor mari personalitati, precum Decebal, Stefan cel Mare, Petru Rares sau Mihai Viteazul, dar si a unor romane istorice, precum cele dedicate marelui carturar si diplomat Nicolae Milescu Spatarul si Fratilor Buzesti. 

Profesor universitar, lucrand intr-un mediu intelectual elevat, Dumitru Almas a dovedit o exceptionala capacitate de a se adresa - prin vorba si prin scris - unui public extrem de variat. I-am ascultat, in calitate de student la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, prelegerile de inalt nivel stiintific privind istoria moderna universala. Am participat impreuna la multe simpozioane si conferinte consacrate unor evenimente sau personalitati istorice de sfasurate in Bucuresti, dar si in alte centre universitare si chiar in sate, in care au avut loc evenimente memorabile.

De fiecare data profesorul Almas cucerea auditoriul prin capacitatea si talentul sau de a reconstitui trecutul, adresandu-se atat mintii cat si sufletului celor prezenti.  Imi amintesc ca, la staruinta directoarei unei gradinite din Drumul Taberei, frecventata de fetita mea, l-am invitat pe Dumitru Almas (unchiul meu) sa vorbeasca unor copii de 5-6 ani. S-a asezat pe un scaunel, in fata lor, si le-a povestit despre Ecaterina Teodoroiu. Fata copiilor se lumina atunci cand profesorul evoca batalia de la Jiu si curajul cu care tanara eroina se avanta in lupta pentru apararea patriei invadata de oamenii rai, dar se intuneca afland ca a fost ranita, iar multi aveau lacrimi in ochi cand au aflat despre moartea ei tragica. La sfarsit, dupa cateva momente de ezitare, mai multi copii, baietei si fetite, s-au apropiat de profesor, l-au prins de gat si au inceput sa-I sarute, ca pe un parinte drag.  Cartile sale intitulate Povestiri istorice - bazate pe documente, scrise cu un exceptional talent de scriitor, beneficiind si de o ilustratie bogata si sugestiva s-au tiparit in tiraje de sute de mii de exemplare, fiind citite cu interes nu numai de copii, ci si de oamenii mari.  Anii s-au scurs, profesorul Dumitru Almas a trecut in. Jurnea umbrelor", dar opera sa a intrat in patrimoniul spiritual al  oporului roman.

Noua editie, cuprinde 72 dintre povestirile sale istorice, care readuc in actualitate evenimente cu valoare de simbol, personalitati exceptionale, dar si oameni de rand care la un moment dat au devenit, prin fapta lor, eroi anonimi ai istoriei romanilor. Lucrarea de fata beneficiaza de o ilustratie impresionanta, datorata lui Valentin Tanase, artist plastic care s-a impus prin opera sa, atat in tara, cat si peste hotare. Lucrarile sale de pictura murala impodobesc sediile unor importante institutii publice, inclusiv biserici, picturile sale impresioneaza prin maniera de abordare a unor teme importante, in centrul carora se afla Omul.

Prin implicarea sa in aceasta carte, pictorul Valentin Tanase dovedeste ca a patruns in esenta povestirilor istorice scrise de Dumitru Almas, sporindu-Ie valentele intelectuale si emotionale. Cartea de fata raspunde unei necesitati tot mai evidente in societatea romaneasca actuala. S-a crezut o vreme ca internetul si  tehnica sunt atotcuprinzatoare, astfel ca orice om care "apasa pe un buton" obtine informatiile trebuitoare. Ca urmare, istoria ca si literatura nu-si mai au locul intr-o lume moderna tot mai informatizata. Cei care au gandit  si au actionat - in acest fel nu au luat in seama un fapt esential: Omul nu este si nu poate fi redus la nivelul unei masini, oricat de sofisticata ar fi ea.

EI este Inzestrat cu sensibilitate, constiinta de sine, capacitatea de a analiza propria-i evolutie si, pe aceasta baza, a prospecta viitorul.  Acest volum se adreseaza cu deosebire celor tineri, aratandu-le cat de bogata este istoria romanilor, cate lupte au dus mosii si stramosii nostri, cate jerfe au suferit, dar si cate izbanzi au repurtat, cate. valori au creat de-a lungul vremii, si toate acestea reprezinta patrimoniul inalienabil al poporului roman. Citind aceste pagini, ne vom patrunde de convingerea ca noi, cei de astazi, nu suntem niste frunze In bataia vantului, care am venit de nicaieri si ne indreptam spre niciunde. Cunoscand cine am fost, devenim constienti de locul si rolul nostru In lume, stand cu fruntea sus, hotarati sa ne continuam, cu demnitate si perseverenta, urcusul pe scara istoriei.

Prof univ. dr. Ioan Scurtu

Cuprins:

Prefata
Cuvantul autorului
Despre niste nume frumoase din patria noastra draga
"Hora de la Frumusica"
Strabunul strabunilor - Burebista
Decebal eroul dacilor
Cum l-a infrant Traian pe Decebal
Povestea preafrumoasei Dochia
Un prieten al dacilor - Apollodor din Damasc
Viteazul Gelu Romanul
Menumorut cel Intelept
Basarab-Voievod eroul de la Posada
Dragos cel mandru ca soarele
O poveste cu un stup de albine
Condeiele lui voda:
La Rovine In campii
Ileana Cosanzeana din Tara Hategului
Condrea si tatarul
De ce s-a numit Corvin?
Prizonierii din castelul de la Hunedoara
O noapte de pomina
Dreptatea lui Vlad-Voda Tepes
Povestea despre Intemeierea Bucurestiului
Stefan cel Mare biruitor in lupta de la Vaslui
Movila lui Soiman al lui Burcel
Povestea matusii Floarea din Vrancea
Brasovenli si Stefan cel Mare
Batalia din codrii Cosminului
Pavel Cneazul cel urias
Un voievod carturar ctitor la Curtea de Arges
Parvu capitanul lui Radu-Voda de la Afumati
Impacarea dintre Petru Rares si sultanul Soliman cel Maret
Curajul si puterea lui Ion-Voda
O poveste cu un preafrumos margaritar
Banul Mihai si calaul
Mihai-Voda castiga victoria de la Calugareni si numele de Viteaz
Mihai-Voda si Hasan-Pasa
Mihai Viteazul voievod al tuturor romanilor
Novac Gruia si corbul nazdravan
Intamplari de pomina vazute din turnul Chindiei
Matei-Voda Basarab si capitanul din straja Curtii domnesti
Plaiesii din cetatea Neamtului
Povata unui carturar Intelept
Neculai Milescu Spatarul calator prin lumea larga
Haiducul Pintea Viteazul
Un voievod bun gospodar si un mester iscusit
Durerosul sfarsit al lui Constantin Brancoveanu
Madalina din Vad salveaza o carte a lui Dimitrie Cantemir
Cum a scapat cu viata Maria Orban
Fluierul si gorunullui Horea
Cand Tudor Vladimirescu a trecut Oltul
Tudor Vladimirescu si arnautul care a devenit pandur
Nicolae Balcescu prietenul poporului
Petrisor fiul revolutiei
Fata din dealul Feleacului
Avram Iancu "craiul muntilor"
Fapta de isprava a unui om din popor
Toti romanii canta "Hora Unirii"
Cuza-Voda si sultanul
"Baiatul care a vorbit cu voda"
Doi eroi In luptele de la Grivita
Brancardiera de la Rahova
O mare si frumoasa prietenie
Cucerirea muntelui Alion
Ecaterina Teodoroiu eroina de la Jiu
Caporalul Constantin Musat
Fetita din nuc
Nici pe aicea nu se trece!
Am fost si eu la Alba Iulia si am vazut
Unirea cea mare
Invatam despre tara unita si mare
O intamplare la ruinele cetatii Neamt
"Concertul" de la Tescani
Cel mai tanar caporal
Glorie eterna eroilor nostri
Postfata
Marturisire
Repere biobliografice Dumitru Alrnas '
Repere biografice Valentin Tanase

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

12,72 lei
15,90 lei (-20%)
20,00 lei
25,00 lei (-20%)
15,60 lei
19,50 lei (-20%)
12,72 lei
15,90 lei (-20%)
33,58 lei
39,50 lei (-14,99%)
Created in 0.120 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.