Patria, patriotul si patriotismul

Patria, patriotul si patriotismul
-20%
Preț: 19,20 lei
24,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 9789736459726
Editura:
Anul publicării: 2020
Ediția: necartonata
Pagini: 102
Format: 13 x 20 cm

DESCRIERE

Patria, patriotul si patriotismul
 
Un text modernizat al excepţionalului eseu "Patria, patriotul şi patriotismul" de Aaron Florian, apărut cu cinci ani înaintea Revoluţiei de la 1848. Subiectul, capital pentru înţelegerea istoriei europene după 1789, e tratat într-un mod magistral, cu referinţe din gândirea antică şi recentă. Cartea lui Aaron Florian ar trebui cunoscută de toţi cei care doresc să-şi testeze, cu luciditate, patriotismul.
 
Fragment din carte:
 
Fără patriotism nu există fericire privată, nu există fericire publicăNumele de patrie, patriot și patriotism sunt dulci în gurile tuturor, dar sunt puțini care pătrund adevărata lor însemnătate. De aici decurg o mulțime de rătăciri vătămătoare pentru viața practică a individului, pentru societatea în care trăiește și chiar pentru toată omenirea.
 
Încercând a da această deslușire asupra însemnătății numelui de patrie, patriot și patriotism, sunt departe de a pretinde că am făcut vreun lucru mare. Ideile ce înșir asupra acestei materii nu sunt toate ale mele. Meritul meu este că le‑am cules, le‑am strâns și că, sub forma ce se vede, le dau spre întrebuințarea publicului.
 
Scopul meu a fost să popularizez niște idei de care atârnă hotărât bunăstarea și fericirea fiecărui om social în parte, înflorirea și împuternicirea fiecărui stat, înnobilarea și desăvârșirea neamului omenesc întreg. Fie, dar, ca această mică osteneală a mea să fie primită cu plăcere și ideile ce le cuprinde să se întindă și să se lățească; fie ca toți să se pătrundă de încredințarea că fără cunoștința de adevărată însemnătate a numelui de patrie nu există patrioți, fără patrioți nu există patriotism, fără patriotism nu există fericire privată, nu există fericire publică! Patriotismul patologic, din obișnuințăToți oamenii simt în sine o deosebită pornire de a iubi țara în care s‑au născut și au crescut. Acest fel de iubire, care este atât de naturală în inima fiecărui om ca și iubirea de tată și de mumă, se numește iubire de patrie sau patriotism.
 
Cu toate că oricare om a trebuit să se nască și să crească undeva, iubirea de patrie nu este deopotrivă la toți; la unii oameni se află în treaptă mai mare, la alții în mai mică. Cercetând pricina acestei iubiri, cu care toți oamenii, mai mult sau mai puțin, sunt legați de patria sau țara nașterii și a creșterii lor, nu se poate găsi alta decât obișnuința, la ale cărei legi sunt supuși toți îndeobște.
 
Această altă natură întipărește în fiecare om aplecarea și iubirea cea vie către țara sa; aceasta face casa părintească, locul, ținutul, țara copilăriei sale să‑i fie obiecte favorite în toată viața sa. Nu numai locuitorul câmpiilor fericite este legat veșnic de acele locuri frumoase, unde s‑a născut și a crescut, ci și locuitorul munților se simte tras de o putere nenumită către vârfurile înalte ale locurilor obișnuinței sale; chiar și șesurile cele întinse și monotone și pustiurile cele sterpe și neroditoare au o putere minunată asupra inimii omenești. Nimeni, făr‑a fi gonit de soartă, făr‑a fi împins de întâmplări mari sau tras de împrejurări grele, nu se dezlipește cu înlesnire de țara sa; și, când este silit să o schimbe cu alta, varsă lacrimi dureroase pentru părăsirea ei și duce cu sine mii de amintiri plăcute pentru dânsa.
 
Când cineva se află departe de patria sa, de câte ori nu e cuprins de un dor arzător după dânsa! Ce tresărire de bucurie nu simte când i se înfățișează vreun obiect din locurile iubite și ce mișcări dulci nu‑i ating inima până la lacrimi, când își închipuie vreo colibă părintească, vreun pârâu, vreo dumbravă sau vreun deal din patria sa!
 
Această iubire de țara în care cineva a văzut lumina lumii, în care și‑a petrecut anii cei nevinovați ai copilăriei sau a gustat zilele dulci ale tinereții pline de visuri încântătoare, ori, ca bărbat, a format planuri și a făcut întreprinderi, este obișnuită la toate națiile. Aceasta îi leagă pe italian și pe spaniol de clima sa cea dulce, pe lapon și pe groenlandez de zona sa cea geroasă, pe negrul din Africa de nisipurile sale cele fierbinți, în sfârșit, pe fiecare om de locul nașterii sale, de tovarășii copilăriei sale, de prietenii tinereților sale, de limba națională, de obiceiurile, de părerile și tradițiile compatrioților săi și, cu un cuvânt, de toate ale patriei sale.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Istorie

18,67 lei
24,90 lei (-25,02%)
37,42 lei
49,90 lei (-25,01%)
74,93 lei
99,90 lei (-24,99%)
28,50 lei
30,00 lei (-5%)
37,91 lei
39,90 lei (-4,99%)
28,50 lei
30,00 lei (-5%)
49,16 lei
59,95 lei (-18%)
27,92 lei
34,90 lei (-20%)
35,92 lei
44,90 lei (-20%)
Created in 0.144 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.