Psihologia Yoga
39,20 lei
49,00 lei (-20%)

Psihologia Yoga

Psihologia Yoga
-20%
Preț: 39,20 lei
49,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-606-40-0600-4
Anul publicării: 2019
Ediția: brosata
Pagini: 432
Format: 15 x 21 cm
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Psihologia Yoga
 
Integrarea teoriilor orientale si occidentale asupra mintii
 
Psihologia yoga isi propune sa priveasca prin lentila psihologiei occidentale varietatea de teorii si practici yoghine specifice traditiilor hinduse, budiste si jainiste. Intr-o lume a amestecului de religii si tehnici spirituale, dar si in plin avant al psihoterapiilor inspirate de tehnicile de tip mindfulness, cartea de fata prezinta fundalul teoretic care asigura eficienta diverselor tehnici corporale si meditative folosite atat de yoghinii occidentali, cat si de specialistii in sanatate mintala. 
 
Celebrul indolog Georg Feuerstein gaseste punctele comune dintre Yoga indiana, pe de o parte, si psihologia abisala (Jung) sau cea umanista (Maslow), pe de cealalta parte. Astfel, autorul demonstreaza in ce fel gandirea indiana poate oferi sugestii extrem de utile psihologiei si psihoterapiei contemporane pe teme, precum cresterea personala si spirituala, tipurile de constiinta, relatia dintre corp si minte, experientele "de varf" si eficienta psihosomatica a meditatiei. Psihologia Yoga propune o lectura cu folos atat pentru cei ce studiaza yoga, dar si pentru specialistii din sanatatea mentala ce doresc sa se familiarizeze cu teoriile ce-au inspirat tehnicile de tip mindfulness. 
 
Georg Feuerstein (1947-2012), orientalist germano-canadian, a scris peste treizeci de carti dedicate misticismului, sistemelor Yoga, Tantrei si hinduismului, dar a si tradus din textele fondatoare ale spiritualitatii indiene.
 
In cartea sa Modern Man in Search of a Soul, Carl Gustav Jung observa cu multa perspicacitate: "Psihanaliza insasi si curentele de gandire carora le da nastere sunt doar o incercare de incepator in comparatie cu ceea ce reprezinta tehnicile imemoriale orientale". Putem aprecia valoarea acestui comentariu, cu atat mai mult cu cat stim ca Jung era profund interesat de traditia oculta a Kundalini-Yoga, o obscura, dar sofisticata ramura a traditiei tantrice hinduse. Este, asadar, datoria noastra sa urmam sfatul intelept al lui Jung de a studia mostenirea Indiei cu mai multa atentie, caci „intelepciunea si misticismul din Orient au foarte multe sa ne spuna". - Georg Feuerstein
 
Psihologia moderna vorbeste despre eliberarea individului de trasaturile sale de caracter nedorite sau de nevroze. In psihologia yoghina, procesul eliberator nu priveste doar un aspect al personalitatii umane, ci fiinta umana ca un intreg. Acesta nu este un proiect religios; insa semnificatia este una spirituala. Transformarea de sine la care aspira yoga este radicala, si nu doar partiala, si cauta sa scoata la lumina miezul fiintei umane de sub toate fatetele conditionate ale personalitatii. Aceasta inseamna sa eliberezi Sinele transcendent de mintea-corp sau sa recunosti ca Sinele a fost dintotdeauna liber. - Georg Feuerstein

Cuprins:
Prefata • Introducere
 
Partea intai. Fundamentele
1. Psihologia Yoga si psihologia moderna
2. Realitatea suferintei
3. Chestiuni psiho‑cosmologice
4. Despre paradigme, modele si realitatea participativa
 
Partea a doua. Mintea si dincolo de ea
5. Mintea: straturile, starile, structurile si functiile ei
6. Mintea si creierul
7. Aparatul perceptiv
8. Inconstientul si mecanismele lui
9. Partea afectiva din Yoga
10. Corpul subtil
11. Puterea sarpelui
12. Cunoastere, intelepciune, gnoza
13. Constiinta Deplina pura
14. Martorul neschimbat si Sinele schimbator
 
Partea a treia. Mintea in devenire
15. Calea transformatoare
16. Yoga muzicii si a dansului
17. Autoritate si discipolat
18. Fenomenul meditatiei
19. Scara extazului
20. Puterile paranormale, substantele psihotrope si disciplina yoghina
21. Moartea si arta de a muri
22. Libertatea de dupa moarte si eliberarea din timpul vietii
 
Partea a patra. Analiza si relevanta
Epilog. Spre o yoga occidentala
Anexa 1. Yoga hindusa, budista si jainista
Anexa 2. O trecere in revista a lucrarilor despre psihologia yoga
Anexa 3. Orient si Occident in Antichitate
Note • Referinte

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Psihologie

23,92 lei
29,90 lei (-20%)
47,20 lei
59,00 lei (-20%)
38,40 lei
48,00 lei (-20%)
28,00 lei
35,00 lei (-20%)
31,92 lei
39,90 lei (-20%)
69,70 lei
85,00 lei (-18%)
25,50 lei
30,00 lei (-15%)
29,75 lei
35,00 lei (-15%)
29,75 lei
35,00 lei (-15%)
Created in 0.255 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.