PUTEREA IMAGINII IN RELATIILE PUBLICE. Norme de protocol si comunicare eficienta

PUTEREA IMAGINII IN RELATIILE PUBLICE. Norme de protocol si comunicare eficienta
-20%
Preț: 26,97 lei
33,71 lei (-19,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 216

DESCRIERE

PUTEREA IMAGINII IN RELATIILE PUBLICE. Norme de protocol si comunicare eficienta. - In urma cu mai multi ani, mai exact, opt, am avut onoarea sa sustin o prelegere la o conferinta organizata de Comitetul Doamnelor Diplomat din Caracas – Venezuela. Am fost invitat sa sustin o dizertatie pe o tema de maxim interes: Ceremonial si Protocol. Imi amintesc ca am inceput expozeul prin plasarea celor doi termeni – Ceremonial si Protocol – in conceptul Diplomatiei, Artei si Stiintei, reprezentarii si negocierii intre state, pentru ca Diplomatia, in viziunea mea, inglobeaza tot ce are legatura cu Ceremonialul, Protocolul, Ordinea de Precadere, Eticheta si, in general, cu tot ce vizeaza fiinta umana in materie de eleganta, comportament social elevat, respect, politete, bune maniere.

Desi concentrat pe expozeul meu in fata calificatei audiente, nu am putut sa ignor ca, printre doamnele participante, era una foarte speciala care se evidentia dintre celelalte, nu numai prin tinuta, dar si pentru ca arata un interes deosebit pentru tema conferintei, adresându-mi multe intrebari. Doamna la care ma refer este sotia fostului ambasador al României in Venezuela - Marinel Ioana, jurnalista Elena Chirita, autoarea acestei carti.

In cartea sa, „Puterea Imaginii in Relatiile Publice. Norme de protocol si comunicare eficienta” - un autentic manual de informatie si invatatura, Elena Chirita abordeaza, in cele sapte capitole, aspectele cele mai relevante, incepând cu imaginea publica si terminând cu resursele umane in Relatiile Publice, trecând mai intâi prin Eticheta si Bune Maniere, Protocol, Ceremonial, Evenimente Speciale si Comunicare, teme pe care autoarea le stapâneste foarte bine.

Elena Chirita incepe aceasta carte evidentiind importanta imaginii publice, element esential care presupune o pregatire completa pentru a atinge succesul. In acelasi timp, se poate observa atentia pe care autoarea o acorda regulilor de eticheta. As spune ca acest cuvânt (eticheta) a devenit magic pentru importanta ce i se acorda.

Scriitoarea americana Emily Post (Baltimore, 1872) considera ca relatiile publice demonstreaza modul in care oamenii interactioneaza, precum si abilitatile care pot exista sau nu pentru o conversatie. Revenind la cartea Elenei Chirita, este de mentionat ca aceasta acopera toate aspectele legate de eticheta, mai ales când se organizeaza un eveniment public sau privat. Autoarea prezinta pe larg toate aspectele care au legatura cu protocolul si ceremonialul si, in acest sens, descrie tipurile de protocol si face trimitere la ordinea de precadere. Aplicarea corecta a ordinului de precadere la diverse evenimente speciale, precum si a normelor de eticheta si protocol de catre gazde si invitati trebuie sa fie cunoscute de catre toate persoanele implicate in organizarea evenimentelor. Sugestiile si recomandarile pe care le face Elena Chirita sunt foarte utile si de aceea imi permit sa fac urmatorul comentariu.

In lunga mea cariera diplomatica, am putut constata, in anumite ocazii, comportamente nepotrivite situatiei din partea colegilor diplomati si a altor personalitati importante din tarile in care am fost acreditat: politicieni, oameni de afaceri, functionari publici, jurnalisti si altii care nu erau familiarizati cu regula „a fi cum trebuie”, regula care presupune cunostinte anterioare despre multiplele realitati sociale, asa cum ar fi: vestimentatia, salutul, folosirea corecta a tacâmurilor la masa, stilul si maniera de a mânca elegant si multe alte detalii care ar trebui cunoscute, inainte de a accepta participarea la un eveniment la care comportamentul social este indispensabil. Cititorul va observa ca m-am referit numai la aspectul social si nu la cel intelectual, motiv pentru care amintesc ceea ce am spus la inceput: Diplomatia este Arta si Stiinta. Un diplomat poate fi foarte bun, foarte inteligent si foarte invatat (Stiinta…), dar nu trebuie sa aiba carente in ceea ce priveste imaginea, Arta – maniera eleganta de a sti sa se comporte cu dezinvoltura in societate.

Cuprinsul cartii:

Prolog/7

Introducere/9

Capitolul I. Imaginea publica/11

- Imaginea personala/14

- Imagine institutionala/16

- Imagine de marca. Branding/18

Capitolul II. Eticheta si bune maniere/19

- Reguli de eticheta si eleganta. Vestimentatia /23

- Salutul/35

- Prezentarea /39

- Conversatia si proxemica /42

- Pozitia corecta a corpului. Reguli de eleganta /44

- Eticheta de miscare/47

- Eticheta in corespondenta/48

- Eticheta la masa/56

- Cadourile. Arta de a darui cu inteligenta/73

Capitolul III. Protocol si ceremonial /77

- Importanta protocolului in relatiile publice/79

- Scurt istoric /80

- Tipuri de protocol si ceremonial/82

- Criterii protocolare - Ordinea de precadere/93

- Folosirea simbolurilor nationale/100

- Sistemul national de decoratii / 107

Capitolul IV. Uzante internationale/113

- Organizatii internationale si regionale / 115

- Protocol la NATO, ONU, UE, / 117

- Protocol la Vatican/119

- Ordinea de precadere in diferite tari/126

- Eticheta sociala: obiceiuri, superstitii/132

Capitolul V. Evenimente speciale/141

- Evenimentele speciale /143

- Tipuri de evenimente speciale/144

- Tipuri de sala/147

- Evenimente private, neprotocolare. La restaurant: gazda si invitat/157

Capitolul VI. Comunicarea in relatiile publice/159

- Secretele comunicarii eficiente. Cum vorbim in public / 161

- Relatiile publice. Opinia publicului/ 165

- Instrumentele comunicarii institutionale/166

- Comunicatul de presa /166

- Discursuri celebre/ 179

Capitolul VII. Resursele umane in relatiile publice. Calitati si atributii ocupationale /187

- Resursele umane/189

- Relatii publice /190

- Calitatile purtatorului de cuvânt / 191

- Recomandari pentru buna colaborare cu presa/194

- Consilierii /195

- Profilul personalului de protocol/ 199

- Publicitate si Marketing/204

Anexe. Pagini de invatatura/ 207

Bibliografie / 213

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.219 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.