Temnitele Clujului. Caravanele Ardealului

Temnitele Clujului. Caravanele Ardealului
-20%
Preț: 20,00 lei
25,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în limita stocului
ISBN: 978-973-645-988-7
Editura:
Anul publicării: 2020
Ediția: necartonata
Pagini: 256
Format: 13 x 20 cm

DESCRIERE

Temnitele Clujului. Caravanele Ardealului
 

Cea mai frumoasă carte a lui Septimiu Popa este Caravanele Ardealului, prinos de recunoștință al autorului pentru Blajul studiilor și formației intelectuale și morale. Se poate citi ca un roman istoric al Blajului, al Bisericii și Școlilor sale, în secvențe cu registre evocatoare alternative, toate constituind o mărturisire de recunoștință a unui fost învățăcel pentru „urbea scolastică” a românilor ardeleni de altădată.

 

Mai puțin cunoscută este cea de‑a doua carte importantă a lui Septimiu Popa, Temnițele Clujului. Cartea este izvorâtă dintr‑o tristă experiență biografică: în septembrie 1916, a fost arestat și apoi întemnițat la Cluj de autoritățile ungare înfricoșate de atitudinea patriotică a preoților români care sperau că sfârșitul războiului va aduce și împlinirea unității naționale.

 
Fragment din carte:
 
Câțiva prieteni mi‑au dat sfatul să public însemnă-rile mele în legătură cu suferințele îndurate între zidu-rile temnițelor Clujului, în toamna anului 1916. Primesc acest sfat, dar făcând următoarea declarație solemnă: N‑am făcut cauzei naționale românești vreun servi-ciu atât de special, încât să merit marea cinste a arestării. Această arestare a fost efectul spaimei ce cuprinsese pe dușmanii noștri seculari în clipa când frații de dincolo de Carpați au pornit războiul pentru întregirea neamu-lui.
 
În cumplita lor deznădejde ei au arestat și aruncat în închisoare, ori au trimis în exil, dincolo de Dunăre, un foarte mare număr de preoți români din Ardeal, atât ortodocși, cât și uniți, dintre aceia care cât de cât erau niște oameni ai datoriei.Însemnările mele, prin urmare, nu le public în spe-ranța vreunei recompense, ori recunoștințe naționale.
 
Realizarea visului nostru secular a fost cea mai strălu-cită recompensă dată tuturor acelora care, după intra-rea României în război, au avut marea fericire să îndure și suferințe speciale. În calitatea mea de cetățean al României întregite am o pâine, iar prin aceasta sunt răs-plătit cu vârf și îndesat... chiar peste așteptările mele...*
 
Și acum, dragi cititori, dați‑mi voie să vă conduc în închisoarea minorilor din strada Kogălniceanu din Cluj. În vremile acelea, această stradă se numea „Farkas utca”. Închisoarea minorilor a fost prefăcută însă și în loc de concentrare a românilor trădători de patrie din Ardeal. Avea așadar atât conducere civilă, cât și militară. Cei arestați, toți, fără excepție, își făceau mai întâi intra-rea triumfală în curtea acestei închisori. Aici apoi, după studierea actelor, se făcea repartizarea.
 
Unii erau tri-miși imediat la Șopron, la Veperd, ori în vreun alt lagăr al așa‑numiților „internați”. Alții erau reținuți în vreo celulă a închisorii, ori duși în vreo altă temniță, după indicațiile blestematelor acte.Ați dori, poate, să vă înșir numele acelora pe care i‑am văzut în această închisoare? N‑aș putea să vă împli-nesc această dorință. S‑au scurs de‑atunci peste două decenii. De‑aș înșira numai câteva nume, cei uitați s‑ar supăra, desigur.
 
Vă pot spune, însă, că atunci când eu, sub conducerea (de la spate) a jandarmilor, mi‑am făcut triumfala mea intrare, curtea închisorii era arhiplină de români: o droaie de preoți, învățători, avocați etc., din toate părțile Ardealului, plus un mare număr de țărani din părțile Sibiului și Făgărașului.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Produse noi - Istorie

18,67 lei
24,90 lei (-25,02%)
37,42 lei
49,90 lei (-25,01%)
74,93 lei
99,90 lei (-24,99%)
28,50 lei
30,00 lei (-5%)
37,91 lei
39,90 lei (-4,99%)
28,50 lei
30,00 lei (-5%)
49,16 lei
59,95 lei (-18%)
27,92 lei
34,90 lei (-20%)
35,92 lei
44,90 lei (-20%)
Created in 0.172 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.